Hotel Van der Valk Spier wacht metamorfose: miljoenenproject van jaren

Ontwerp van vernieuwd Van der Valk Spier
© P.A.M. Teunissen Architectenbureau BV
Een uitkijktoren, een groter wellness-centrum met nieuw zwembad en meer hotelkamers. Het Van der Valk-hotel langs de A28 bij Spier wacht een miljoenenverbouwing. Directeur Justin van der Valk hoopt in 2025 te kunnen beginnen met de verbouwing.
Blikvanger in de ontwerpen is de bijna dertig meter hoge toren, waarin ook luxekamers komen. De toren zit aan het nieuwe hoofdgebouw, het huidige hoofdgebouw gaat tegen de vlakte. Net als een groot deel van de rest van het complex, zoals het wellness-gedeelte. Alleen het huidige deel met tientallen recent opgeknapte hotelkamers blijft staan.
De sloop en herbouw gaan miljoenen kosten. In een van de vergunningsaanvragen wordt het bedrag van 16,5 miljoen euro genoemd. "Ik zou willen dat het daarvoor nog zou kunnen, maar dat gaat niet lukken", is alles wat directeur Justin van der Valk kwijt wil over de financiële kant.

Wintergasten

Liever heeft hij het over de bestemming van het geld. "Het belooft een fantastisch mooi complex te worden. Een resort-idee, zodat er ook in de winter veel te doen is. Zo komt er een bowlingbaan, een gym, behandelkamers voor massages en we denken na over een binnenspeeltuin voor de kinderen. De wellness-ruimte wordt drie keer zo groot als het huidige. In de winter is het best stil in de provincie, daar moet je op inspelen." Voor de zakelijke markt komen er acht 'multifunctionele' (vergader)zalen. "Die kunnen ook ingezet worden voor verjaardagen, feestjes en congressen."
Het huidige Hotel Spier-Dwingeloo telt 110 kamers. "Het nieuwe plan omvat 150 kamers", zegt Van der Valk. Volgens hem zijn de aanpassingen hard nodig. Allereerst omdat er in Drenthe nog wel wat extra overnachtingsplekken nodig zijn. Anderzijds omdat ook het huidige hotel-restaurant niet meer voldoet. Zo loopt de route naar het zwembad dwars door de lobby en het restaurant en dat moet logischer, vindt Van der Valk.

Toren

De nieuwe toren biedt bezoekers de mogelijkheid om over de toppen van de bomen naar het Dwingelderveld te kijken. Van der Valk: "Belangrijk om te noemen is dat het niet voor horizonvervuiling zorgt." Dat vindt hij belangrijk omdat de Natuur en Milieufederatie Drenthe bezwaar had gemaakt, onder andere vanwege de angst dat de toren afbreuk doet aan 'de nog gave horizon van het Dwingelderveld'. Volgens hoteleigenaar is daar dus geen sprake van, de gemeente Westerveld gaat daarin mee.
En ook mensen in de omgeving hoeven niet bang te zijn dat er met verrekijkers in de tuin wordt gegluurd. Van der Valk: "Dat kwam op een bewonersavond naar voren. Dat hebben we allemaal met een drone getest en blijkt geen probleem te zijn."

Natuur

Het hotel ligt op een steenworp afstand van het Dwingelderveld, Natura 2000-gebied. En dus kwamen de onvermijdelijke stikstofberekeningen op tafel. "Een nieuw hotel bouwen in dit kwetsbare gebied zou niet lukken", zegt Van der Valk. Maar binnen de bestaande limieten van het huidige hotel, is uitbreiding mogelijk. "Wij reduceren de uitstoot van stikstof door bijna helemaal van het gas af te gaan, installaties te vernieuwen en energiezuiniger te worden. Ook leggen we zonnepanelen, zo hopen we alle stroom helemaal zelf op te wekken."
Uit de ecologische rapporten blijkt wel dat een aantal beschermde diersoorten hun verblijfplaats kwijtraken, zoals de gewone dwergvleermuis en huismus. De provincie moet dat goedkeuren. De hotelier heeft er vertrouwen in. "Ons uitgangspunt is het hotel met de natuur te verbinden. De tuin wordt opnieuw ingericht met rustplaatsen en er komen nestkasten."

Vier jaar

In verschillende fases wordt er gesloopt en gebouwd, dat gaat naar schatting zo'n vier jaar in beslag nemen. Afhankelijk van hoe snel de ambtelijke molen draait en eventuele bezwaarprocedures, is de verwachting dat in 2025 begonnen kan worden. Van der Valk hoopt op begin van het jaar. "Ik ben heel blij als we eindelijk echt aan de slag kunnen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.