Jesamine is misschien wel beste amateurschilder van Nederland: 'Vroeger mocht ik niet zomaar tekenen'

Jesamine doet mee aan Project Rembrandt.
© Lidian Boelens
Wie is de beste amateurschilder van Nederland? In het televisieprogramma Project Rembrandt zijn ze er naar op zoek. Misschien is het wel de 41-jarige Jesamine Totañes uit Assen. Ze doet mee, en is na zes afleveringen nog steeds in de race.
Jesamine gaf zichzelf twee jaar geleden op, omdat ze zin had in een avontuur. "Ik wilde eens zien wat ik nog bij kan leren tijdens het programma. En ik wilde meer zelfvertrouwen opdoen", verklaart ze thuis in haar studio. "Daar heeft het programma mij echt in geholpen."

Helemaal ingeburgerd

Jesamine is geboren op de Filippijnen. Ze woont nu twaalf jaar in Nederland. In 2006 was ze hier au pair. In die tijd ontmoette ze haar man, voor hem is ze in Assen gebleven. "Toen ik hier in 2012 kwam, was dat wel een cultuurshock. Ik ben grote steden gewend. Antwerpen, Kopenhagen en Manilla. En toen was ik ineens in Drenthe, in Assen. Ik miste de dynamiek van een grote stad."
Toch is Jesamine inmiddels helemaal ingeburgerd en voelt ze zich een echte Drent. Wat haar een Drent maakt? "Ik ben nuchter en relaxed. En ik kan nu wat beter complimenten geven en aannemen. Mensen zeggen hier bijvoorbeeld vaak dat ik trots mag zijn op mezelf. In de Filipijnen vond ik dat te trots zijn op jezelf niet goed is. Ik vond dat je gewoon normaal moest doen."

Tekenen mocht niet

Al van kinds af aan weet ze dat ze het allerliefst tekent en schildert. Maar dat was in haar geboorteland geen vanzelfsprekendheid. "Mijn ouders waren niet zo rijk, dus er was geen materiaal om op te tekenen. Behalve mijn schoolschriftjes, en daar mocht ik echt niet zomaar op tekenen of schilderen. Dat was veel te duur." Ook op school mocht ze niet altijd tekenen. "Maar dat deed ik wel, stiekem. Bijvoorbeeld tijdens geschiedenis of wiskunde. Als de docent eraan kwam, scheurde ik het af en gooide ik het weg. Anders kreeg ik straf."
Inmiddels zit Jesamine in het derde jaar van de Klassieke Academie in Groningen. Op dit moment werkt ze aan de gelaagde techniek, zoals Rembrandt die ook toepaste. "Ik ben elke dag aan het schilderen, wel 30 uur per week. Het is een hobby en een levensstijl."

Urban sketching

Op straat of in het bos in Assen zou je haar ook zo maar kunnen tegenkomen met haar verfspullen. Jesamine doet aan urban sketching. Meestal met een groep gelijkgestemden. "Als je vanaf een foto tekent sluit je je wereld af. Als je naar buiten gaat zie je mensen lopen en ruik je de geur van de omgeving. Het is heel leuk om dat samen te doen met anderen die ook van schilderen houden."
Ook werkt ze achter de balie in het Drents Museum en daar wordt ze de laatste tijd vaak herkend. "Mensen vragen regelmatig of ze mij niet ergens van kunnen kennen." Jesamine lacht. "Dat is heel maf, maar ook wel heel leuk. De mensen zijn heel positief."

Slapeloze nachten

Hoewel ze het 'verschrikkelijk' vindt om zichzelf terug te zien op tv, zit ze elke zondag voor de buis. "Ik heb vaak slapeloze nachten, want ik ben altijd bang dat ik iets raars heb gezegd", zegt ze lachend. "We hebben niks mogen inzien. Het is voor ons ook een kadootje om allemaal terug te kijken."
De opnames zijn al een poosje achter de rug, dus Jesamine weet ook wie er wint. "Maar dat mag ik niet zeggen", giechelt ze.
Haar familie in de Filipijnen is in elk geval supertrots op haar. Ook al snappen ze niet wat er allemaal wordt gezegd in het programma "Aan het einde van dit jaar ga ik ze opzoeken. Ik heb ze beloofd dat ik alles dan voor ze ga vertalen."
Jesamine is misschien wel beste amateurschilder van Nederland

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.