Bij De Horst in Emmen kan iedereen weer genieten van een koekje bij de koffie

Bewoners van De Horst in Emmen kunnen kiezen uit drie soorten lekkernij bij de koffie: biscuitjes, sprits en cake
© RTV Drenthe / Vera Beuke
'Wilt u een koekje bij de koffie?' Die vraag zullen veel mensen met 'ja' beantwoorden, maar sommige cliënten van woonzorgcentrum De Horst in Emmen moeten juist vaak 'nee' zeggen. Zij hebben kauw- en slikproblemen en een koekje bij de koffie kan voor hen gevaarlijk zijn. Maar daar hebben medewerkers nu een oplossing voor bedacht: een vloeibaar koekje.
De vloeibare lekkernij wordt gemaakt van verkruimelde koekjes en aangelengd met bijvoorbeeld melk. Na een halfjaar onderzoeken, proeven en aanpassen hebben medewerkers drie soorten ontwikkeld: biscuitjes, spritsen en een cake.

Smaak behouden

"Wij zijn hier wel gewend om voor onze cliënten met slik- en kauwproblemen veel maaltijden aan te passen zodat zij die ook kunnen eten", legt logopedist Leonie Niemer uit. "Vooral de brood- en warme maaltijden zijn aangepast. Maar we hadden nog niet een dik vloeibaar koekje voor bij de koffie."
En dus gingen medewerkers de keuken in. "De grootste uitdaging was hoeveel vocht wij moesten toevoegen zodat het vloeibare koekje de juiste consistentie krijgt en de smaak behouden blijft", legt dieetkok Marianne Braakman uit. "Daarnaast was het opslaan een uitdaging. We bewaren de koekjes in de vriezer, omdat we veel nodig hebben, maar je wil dat de consistentie goed blijft op het moment dat je het koekje hebt ontdooid."

Snacks

Dit experiment smaakt naar meer. De wens is om binnenkort ook aangepaste snacks en energieverrijkte koekjes te maken. "Dan kan je denken aan een appeltaart, frikandel of kroket", zegt Braakman. "Ons doel is om alle cliënten hetzelfde aan te kunnen bieden als het gaat om eten."
Benieuwd of de koekjes in de smaak vallen? Bekijk dan de onderstaande video.
Bij De Horst in Emmen kan iedereen weer genieten van een koekje bij de koffie

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.