Politiek Hoogeveen ziet waarde van theater Tamboer, maar extra subsidie lang geen abc'tje

De Tamboer zit in financiële problemen
© Kim Stellingwerf/RTV Drenthe
Een deel van de politiek in Hoogeveen reageert geschrokken op de financiële noodkreet van Stichting Cultuurhuis Hoogeveen. Tegelijkertijd komen de problemen van theater De Tamboer en poppodium Het Podium niet uit de lucht vallen. De coalitie zegt eerst meer informatie te willen voordat zij besluit over hulp. En ook een groot deel van de oppositie is nog niet overtuigd om met meer geld voor cultuur over de brug te komen.
Dat blijkt uit een rondgang van RTV Drenthe langs de politieke partijen in Hoogeveen. Directeur-bestuurder Pieter-Bas Rebers van Cultuurhuis Hoogeveen liet in een brandbrief aan de gemeente weten dat de stichting jaarlijks tonnen tekortkomt. Het gat in de begroting bedraagt dit jaar 350.000 euro. Pieter-Bas Rebers vreest voor het voortbestaan van De Tamboer en Het Podium.

Coalitie: we willen meer informatie

"De financiële situatie van de stichting is in het verleden ook wel voorbij gekomen", zegt fractievoorzitter Hilma Hooijer van coalitiepartij Gemeentebelangen. Voor haar komen de geldproblemen daarom niet als een verrassing. "We staan niet direct onwelwillend tegenover gesprekken over extra subsidie., maar we willen wel eerst weten waar het misgaat en hoe dat beter kan."
Gemeentebelangen vormt de coalitie met ChristenUnie, PvdA en de VVD. Al deze partijen vinden het nog te prematuur om een standpunt in te nemen over deze gevoelige kwestie. Ze wijzen op het onderzoek dat nog uitgevoerd moet worden. Door de gemeente wordt een bureau ingeschakeld dat de inkomsten en uitgaven onder de loep neemt. De uitkomsten hiervan worden dit najaar verwacht.
Verbazing is er wel over het moment van versturen van de brandbrief, bijvoorbeeld bij PvdA-fractievoorzitter Stan van Eck. "Het lijkt nu alsof de gemeente en de stichting niet met elkaar in gesprek waren over de financiën. Maar dat is natuurlijk wel zo. Al een tijdje. De timing van de brief is daarom verrassend."
Als ze geld tekortkomen, verwacht de stichting dat de gemeente de geldkraan wel verder opendoet.
SGP-fractievoorzitter Brand van Rijn

Oppositie: wisselende geluiden

Enkele partijen in de oppositie laten weten dat ze schrokken van de penibele situatie in de Hoogeveense cultuur. Ook zij willen dat eerst de inkomsten en uitgaven in kaart worden gebracht. Structureel extra tonnen uitgeven om de podia overeind te houden is geen abc'tje. "Wethouder Derk Reneman refereert aan de ravijnjaren die er aan komen. Elke cent is nodig voor de gemeentebegroting", zegt SP-fractievoorzitter Jeroen Pomper.
De SGP lijkt de enige partij die op voorhand al niets wil weten van extra subsidie. Fractievoorzitter Brand van Rijn: "Zo gaat het altijd met De Tamboer en cultuur. Als ze geld tekortkomen, verwacht de stichting dat de gemeente de geldkraan wel verder opendoet. Maar dat vinden wij niks."
D66 is in zijn algemeenheid juist voorstander van meer geld naar kunst en cultuur. De partij benoemt dat Hoogeveen jaren 'bezuiniging op bezuiniging' heeft gestapeld in deze sector.

Gemene deler: theater mag niet verdwijnen.

Alle politici zijn het erover eens dat ze het zich niet kunnen indenken dat in Hoogeveen geen theater meer zal bestaan. "Hoogeveen zonder Tamboer en Het Podium, dat kan ik me niet voorstellen", reageert Stan van Eck van de PvdA.
"Wat is een stad als Hoogeveen zonder cultuur? Cultuur dragen we een warm hart toe", vult Hetty Pullen van de ChristenUnie aan. "De Tamboer en het Podium horen bij Hoogeveen", vindt ook Erica Blenkers van de VVD.
Marin Rutgers van D66 is van mening dat Hoogeveen er hard op achteruit gaat zonder de instellingen. "We zien onszelf als stad en daar horen stadse voorzieningen bij. Geen theater meer? Dan verarm je toch de samenleving."
Statenleden van de SP hebben inmiddels vragen gesteld aan de provincie Drenthe over de situatie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.