Doek dreigt te vallen voor De Tamboer: theater luidt noodklok

Sluiting dreigt voor Theater de Tamboer
© RTV Drenthe
Als er niet snel meer geld beschikbaar komt voor Stichting Cultuurhuis Hoogeveen, dan dreigt het einde voor theater De Tamboer en Het Podium. De stichting komt jaarlijks tonnen tekort. "Het is erop of eronder", waarschuwt directeur-bestuurder Pieter-Bas Rebers.
De komende jaren kampt Cultuurhuis Hoogeveen met een gat op de begroting van 350 duizend euro, schrijft Rebers in een brandbrief aan de gemeente. "Met name de opgelopen energiekosten en extra personeelslasten vanwege cao-verplichtingen stuwen de vaste kosten."

Spaarpot leeg

Het tekort over 2023 kon nog vanuit het eigen spaarpotje betaald worden. Maar de spaarpot raakt leeg, voor 2024 lukt het niet meer het financiële gat te dichten. Dat komt volgens de directeur mede doordat er door de gemeente is bezuinigd op subsidies.
"We hebben jarenlang getracht om alles zelf op te lossen", schrijft Rebers: minder mensen, kosten besparen en proberen de inkomsten te verhogen. "Maar dit valt voor ons gewoon niet meer vol te houden." En dus slaat hij 'groot alarm'. Hij laat weten dat als de gemeente Hoogeveen niet met meer geld over de brug komt, het voortbestaan van de stichting in gevaar komt. Na de zomer van 2025 is het dan gedaan. Aan het aanbod ligt het volgens Rebers niet. "Nog nooit waren er zo veel voorstellingen en concerten in het theater en het poppodium uitverkocht."

Noodscenario's

Stichting Cultuurhuis Hoogeveen wil op korte termijn weten wat mogelijk is. Anders moeten 'noodscenario's in gang worden gezet'. "Hierbij valt te denken aan verlieslatende activiteiten zoals het kindertheater en sociaal-maatschappelijke projecten (Stadsprogrammering) laten vervallen."
Ook het stopzetten van de verbouwingsplannen van poppodium Het Podium of onderhoud aan gebouwen en installaties niet uitvoeren liggen op tafel. Een andere optie is om de vacature van programmeur niet in te vullen. "En dan überhaupt geen festival- en theaterprogrammering meer vanaf zomer 2025", is Rebers klip en klaar. "In alle gevallen zal dit uiteindelijk gaan leiden tot sluiting van onze beide publiekslocaties en daarmee het definitief verdwijnen van de theaterfunctie in Hoogeveen en het poppodium van Drenthe."

Gemeente reageert

Wethouder Mark Tuit van de gemeente Hoogeveen is niet verrast door de brief. "Wel door de timing, want we zijn al sinds de zomer met de Stichting Cultuurhuis Hoogeveen in gesprek over de financiële positie. We hebben die als gemeente ook volop in beeld." Ook de gemeenteraad is geïnformeerd over de situatie.
Hoogeveen is vooralsnog niet meteen van plan om de geldkraan open te zetten. De gemeente zegt de zorgen van Rebers te delen en schakelt een bureau in dat onderzoek gaat doen om inzichtelijk te maken hoe de stichting toekomstbestendig kan worden. "Dit bureau gaat onderzoeken hoe Stichting Cultuurhuis Hoogeveen haar kosten kan verlagen en inkomsten kan verhogen. Deze informatie hebben we als gemeente eerst nodig om daarna vervolgstappen te kunnen zetten."
De uitkomsten van het onderzoek worden dit najaar verwacht.
Theater de Tamboer in Hoogeveen slaat groot alarm

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.