FC Emmen doet wat het doen moet in Den Bosch, maar is er nog niet

Parzyszek en Besuijen, de doelpuntenmakers, in één foto gevangen
© Jari Leijssenaar
VOETBAL - De fans van FC Emmen zullen nog een extra week in spanning moeten wachten of hun club wel of juist niet de play-offs gaat halen. De Drentse club deed vanavond wel wat er werd verlangd (winnen bij FC Den Bosch, met 1-2), maar omdat MVV won bij Jong AZ is de strijd om de laatste twee play-off-tickets nog niet beslist.
Die strijd zal volgende week, op de allerlaatste speeldag, de apotheose kennen. FC Emmen heeft in principe aan een zege genoeg, al moet het dan wel een beetje hopen op hulp elders. Dit omdat MVV nog altijd plek 2 in de strijd om de vierde periodetitel kan grijpen. MVV moet dan wel winnen van VVV-Venlo. NAC, dat één punt meer heeft dan Emmen, gaat op bezoek bij TOP Oss. En ook NAC zal in principe moeten winnen om niet buiten de boot te vallen.

Zonder Ubbink

Het Emmen-trainerstrio Arts, Van Oostrum en Hegeman moest het vanavond in De Vliert stellen zonder de langdurig geblesseerden Robin Schouten en Chardi Landu. Ook Desley Ubbink was vanwege een blessure niet inzetbaar. Lorenzo Burnet was wel weer inzetbaar en datzelfde gold voor Julius Dirksen. Beide verdedigers moesten het duel tegen Helmond Sport nog laten schieten wegens ziekte.
Tijdens dat duel viel ook Ben Scholte met griepverschijnselen uit, maar ook de Ter Apeler was weer inzetbaar. De drie begonnen op de bank.

Parzyszek

Met Oelschlägel, Te Wierik, Heylen, Vos, Hardenveld, Kieftenbeld, Bernadou, Smeets, Van Hoeven, Parzyszek en Besuijen startte Emmen moeizaam in Brabant, waar beide ploegen lang gelijk op gingen. Na 34 minuten kwam Emmen, uit het niets, op voorsprong. Het was Piotr Parzyszek, die de bal zomaar voor de voeten kreeg en uit de draai hard met links raak schoot: 0-1.
Den Bosch had amper een minuut na die goal de gelijkmaker kunnen maken, maar Rik Mulders zag zijn schot gesmoord worden door Lucas Bernadou. De 0-1 stand bleef op het scorebord staan tot de rust. Op dat moment leidde MVV in Wijdewormer met 1-2.

Besuijen

Een kwartier na rust leek Vicente Besuijen, na schitterend voorbereidend werk van Bradly van Hoeven, het duel in het slot te gooien. Zijn volley betekende niet alleen zijn vijfde treffer en vierde op rij voor de buitenspeler, maar uiteraard ook de belangrijke 0-2. Het was overigens meteen het laatste wapenfeit van Van Hoeven, die werd vervangen door Patrick Brouwer.
Kort daarna moesten ook Parzyszek en Bernadou, licht aangeslagen, het veld veld verlaten. Met name het gemis van Bernadou bleek daarna groot, want Emmen kwam er voetballend niet meer aan te pas. Ondanks dat Arts de longen uit zijn lijf schreeuwde en wild met zijn armen gebaarde kwamen de rood-witten nauwelijks nog van eigen helft.

Spanning

Nadat invaller Henning een kwartier voor tijd de 1-2 achter Oelschlägel knalde was de spanning helemaal terug. Maar niet alleen in Den Bosch, ook in Wijdewormer waar Jong AZ de 2-2 maakte tegen de inmiddels tien spelers van MVV.
Het was billenknijpen en hopen tegelijk. Dat eerste lukte met succes en een portie geluk (want Den Bosch was drie keer heel dicht bij de gelijkmaker door onder meer twee keer de lat te raken). Het tweede niet, want MVV scoorde diep in de tweede helft, in ondertal, de 2-3 bij Jong AZ. En dus werd er slechts een bescheiden feestje gevierd met de 250 meegereisde supporters.
En het grote feest moet dan maar naar volgende week!
Willem II promoveert, FC Groningen leeft nog dankzij goal in extremis
Willem II promoveerde vanavond naar de eredivisie. De Tilburgers speelden met 1-1 gelijk bij FC Dordrecht en dat was voldoende voor de ploeg van de scorende Michael de Leeuw (en Jeredy Hilterman en Thijs Oosting). FC Groningen leek in Velsen directe promotie vaarwel te kunnen zeggen, maar Thom van Bergen redde de ploeg van trainer Dick Lukkien vlak voor tijd door de gelijkmaker binnen te koppen (1-1) bij Telstar. Daardoor is FC Groningen, bij winst volgende week tegen Roda JC, na één seizoen weer eredivisionist. Lukkien ontmoet dus Sibum komende vrijdag. Roda JC heeft aan één punt voldoende om rechtsreeks te promoveren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.