Redders in nood Heerkes en De Jonge balen van afwezige spelers bij training Hoogeveen

Kunnen Gert Heerkes (l) en Jan de Jonge (r) vv Hoogeveen in de Derde divisie houden?
© Karin Mulder/ RTV Drenthe
VOETBAL - Het is een cruciale fase in de strijd tegen degradatie voor derdedivisionist vv Hoogeveen. Toch ontbreken de laatste weken regelmatig spelers op de training. En daar balen interim-trainers Gert Heerkes (58) en Jan de Jonge (60) flink van. Ze zijn inmiddels bijna een maand aan het werk in Hoogeveen. In die tijd hebben ze al wel beide competitiewedstrijden gewonnen. Maar het worden nog lastige weken voor de redders in nood.
"Dit mogen ze best wel via RTV Drenthe horen, want dit hebben we ze zelf ook al laten weten. We vinden dat er best veel afwezigen zijn tijdens de training en dat maakt onze opdracht wel een stuk moeilijker. Want je wil graag iedere week trainen met de groep waar je het mee doet. Dat is de laatste weken wat minder en daar moeten we met de heren nog wel even over praten", sneert De Jonge.
"Normaal is de selectie wel compleet hoor", reageert voorzitter Carlo van der Weij. "Maar deze week is het schoolvakantie en we hebben veel leraren in ons team en die grijpen de gelegenheid aan om een paar dagen weg te gaan. Je ontkomt er niet aan", stelt de preses. Maar daar zal ongetwijfeld nog een hartig woordje over gesproken worden.

Nacompetitie dreigt

Want met nog vier wedstrijden te gaan in de reguliere competitie moet vv Hoogeveen nog een gat van vijf punten dichten om zich direct veilig te spelen. Anders krijgt de degradatiestrijd een vervolg in de nacompetitie. Met nog zes wedstrijden te gaan, nu bijna een maand geleden, werd trainer Stef Lamberink de laan uitgestuurd vanwege tegenvallende resultaten.
En er gingen best veel wenkbrauwen omhoog toen de voormalig eredivisie-trainers Heerkes en De Jonge werden aangesteld als interim-koppel. Maar omdat beide zonen van Heerkes, Tom en Menno, al jaren in het eerste spelen, waren de lijntjes kort. Heerkes senior, die in het verleden hoofdtrainer was bij onder meer Heracles, FC Emmen en Willem II stond daardoor al jaren als aandachtig toeschouwer langs de lijn bij vv Hoogeveen.

'Maakt het extra leuk'

"Ze verdienen het echt om erin te blijven want ik vind het een goed voetballende ploeg. En mijn eigen jongens spelen er ook in en dat maakt het ook extra leuk. Maar het gaat er vooral om dat ik het de ploeg gun om het seizoen zo goed mogelijk af te maken", vindt Heerkes.
"Het is natuurlijk wel leuk dat je die mannen aan het roer hebt staan", zegt voorzitter Van der Weij. "Als je het financieel bekijkt zijn ze wel boven onze pet. Maar ze helpen ons uit de brand. Daar is het eigenlijk mee gezegd. Het gaat ze niet om de centen."

Voetbalvrienden

Maar omdat Heerkes ook nog een fulltime-baan heeft bij justitie en twintig uur onder contract staat bij HHC Hardenberg als technisch manager, riep hij de hulp in van voetbalvriend Jan de Jonge. "Ik vind het heel mooi om een jonge groep te trainen om zo zelf ook nog een beetje jong te blijven. Het is nog steeds mijn kracht om spelers te ontwikkelen", vertelt De Jonge.
Nadat hij als speler actief was bij FC Groningen en Heerenveen leerden we hem in Drenthe vooral kennen als veelscorende spits van de BVO Emmen. Jarenlang was De Jonge daar ook hoofd van de jeugdopleiding en uiteindelijk werd hij hoofdtrainer. Daarna ging hij aan de slag bij onder meer De Graafschap en Heracles. En in 2009, toen De Jonge interim-hoofdtrainer van Heerenveen werd, haalde hij Heerkes als assistent. Maar hun gezamenlijke verleden gaat nog veel verder terug.
"Gert is ook als keeper bij de selectie van FC Emmen geweest. Dan hebben we het over de jaren 90. Dus we kennen elkaar een jaartje of dertig, veertig", vertelt De Jonge. "We zagen elkaar tussendoor regelmatig en we hebben wederzijdse kennissen en ik weet gewoon dat Jan enthousiast is en altijd wat in een groep teweeg brengt. En dat ben je in deze fase ook nodig."

Tegenpolen

In sommige opzichten zijn de mannen echt tegenpolen van elkaar. "Ik ben veel uitgesprokener dan Gert. Hij is veel bedachtzamer", stelt De Jonge. Maar als trainers zijn er ook veel overeenkomsten, volgens Heerkes. "We houden er allebei van om met een groep te trainen. Ook willen we graag wat ontwikkelen en wat neerzetten. Daar steken we dan ook allebei graag veel energie in."
Morgenmiddag speelt Hoogeveen de uitwedstrijd tegen Sparta Nijkerk, de nummer 4 van de Derde Divisie. Daarna volgen Staphorst, dat vijftiende staat, VVSB, de nummer veertien, en tot slot de huidige koploper RKAV als tegenstanders.
"Je weet nooit hoe een koe een haas vangt hè?", besluit De Jonge lachend. De laatste wedstrijd van de reguliere competitie is voor vv Hoogeveen op zaterdag 25 mei.
Heerkes en De Jonge balen van afwezige spelers bij training vv Hoogeveen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.