35 Oekraïense vluchtelingen krijgen opvang op terrein van Dennenoord in Zuidlaren

De toyisten moeten hun pand uit op het Dennenoord-terrein, om plaats te maken voor Oekraïners
© RTV Drenthe / Margriet Benak
De Toyisten moeten weer verkassen op het terrein van Dennenoord in Zuidlaren. De internationale kunstbeweging moet plaatsmaken voor 35 Oekraïense vluchtelingen. Gemeente Tynaarlo en GGZ-instelling Lentis zijn nog in gesprek over de vluchtelingenopvang. Maar bedoeling is dat de Oekraïners per 1 juli er hun intrek nemen.
Woordvoerders van Lentis en de gemeente geven aan dat de vluchtelingenopvang in pand Vredestein nog niet definitief beklonken is. "Er is nog overleg gaande", geven ze aan.

Derde opvanglocatie

Maar voor de Toyisten is het avontuur in het voormalige vrouwenpaviljoen na vier jaar in elk geval voorbij. Verhuurder Lentis heeft aangegeven dat het pand voor 10 mei leeggeruimd moet zijn. De kunstenaars hebben inmiddels een andere plek toegewezen gekregen op het Dennenoord-terrein.
Met het huisvesten van 35 Oekraïners in pand Vredestein, dat achterop het ggz-terrein ligt, creëert de gemeente Tynaarlo een derde opvanglocatie voor deze groep vluchtelingen. Er bivakkeren al zo'n twee jaar 215 Oekraïners op camping de Eswal in Vries en camping Akenveen in Tynaarlo. In Vries zitten ze in trekkershutten, en in Tynaarlo gaat het om tiny houses. Ook zijn er volgens een gemeentewoordvoerder nog 35 Oekraïners die onderdak hebben bij particulieren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.