Nijeveen is decor van skeelermarathons: 'Bijzonder dat we wedstrijd met profs mogen organiseren'

In Nijeveen wordt een internationale skeelerwedstrijd gehouden
© RTV Drenthe / Stefan Klomp
Nijeveen is bekend om het korfbal. Maar vandaag staat er even een andere sport in de spotlights. Skeeleren.
Het dorp is het decor voor een internationale skeelermarathon vandaag. "Er zijn niet veel deelnemers uit het buitenland, maar het is inderdaad een internationale wedstrijd", zegt Klaas Jan Bijker, voorzitter van de IJs- en Skeelerclub Nijeveen dat de wedstrijd organiseert. Deelnemers komen uit België, Australië, Argentinië, Italië, Colombia, Portugal, Mexico, Spanje en Venezuela maar de meerderheid van de 68 deelnemers is Nederlands.
Tekst gaat verder onder de video.
Nijeveen houdt internationale skeelerwedstrijd
"Dat we deze wedstrijd met professionals mogen organiseren is best bijzonder. We doen dat nu voor het tweede jaar op rij." De wedstrijd is onderdeel van de KNSB Marathon Inline Cup. Er worden er zes verreden, Nijeveen is de eerste. Hierna volgen nog Haaksbergen, Hallum, Nijelamer, Heerhugowaard en Oldebroek.
Behalve de professionele vrouwen en heren, is er ook een jeugdwedstrijd. De Freewheel Cup. "Het is altijd leuk om bij je eigen club een wedstrijd rijden", zegt Martijn de Boer, een van de vele deelnemers. Hij komt uit Nijeveen. "Je bent er met zijn allen al een paar weken druk mee bezig. Vandaag ook."
Tekst gaat verder onder de foto.
De eerste wedstrijd van de KNSB Marathon Inline Cup is in Nijeveen
© RTV Drenthe / Stefan Klomp
Voordat hij zich heeft omgekleed, is hij druk achter de bar bezig. Koffie zetten, frisdrank inschenken. "Eigenlijk is dit helemaal niet mijn taak", zegt hij. "Maar weet je. Je bent er en als mensen je nodig hebben, dan kun je toch gewoon helpen?"
Maar een halfuur voordat zijn wedstrijd begint, kan hij niet meer achter de bar staan. Omkleden en een warming-up doen. "Het racen, de tactiek en het spelletje. Dat maakt het skeeleren leuk. En dat het lekker in de buitenlucht is."
Klaas Jan Bijker staat te kijken bij de wedstrijd. Hij luistert naar de speaker. "Oh, dat is leuk", zegt hij. "Martijn is in de aanval. Hij rijdt solo op kop." Maar als de inlineskaters weer langs de finish komen, is het weer een groot peloton. In dat peloton finish Martijn later ook.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.