Herinneringscentrum Westerbork extra alert tijdens herdenking: 'Dat is verschrikkelijk'

Bertien Minco is de directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork
© Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft zich extra voorbereid om de dodenherdenking veilig te kunnen laten verlopen. Dat zei Bertien Minco, directeur van het herinneringscentrum vanmiddag in het RTV Drenthe radioprogramma Cassata.
Minco is klaar voor de dodenherdenking van vanavond. Zich zorgen maken om de veiligheid doet ze niet. "Ik ben eigenlijk heel kalm, want we zijn goed voorbereid. We hebben heel goed contact met de gemeente, politie en de veiligheidsregio. Er zijn ook geen aanwijzingen voor onrust, dus laat het maar gebeuren", zegt ze.

'Verschrikkelijk'

Die voorbereiding bestaat onder andere uit de maatregel dat er meer politieagenten op de been zullen zijn in Westerbork dan in voorgaande jaren. Minco merkt ook dat er een gespannen sfeer rondom de herdenking heerst. "Er is altijd wel wat commotie over hoe en wie we herdenken, maar zoals nu is het nog nooit geweest. Dat er op De Dam mensen gefouilleerd moeten worden."
"Verschrikkelijk", noemt Minco de dreigende situatie. Ze hoopt dat verdere maatregelen voor Kamp Westerbork uitblijven. In het gesprek voor de Dam afgelopen woensdag, zei Minco dat de voorbereidingen van dit jaar wel anders waren dan voorgaande jaren. "We staan niet los van de wereld. We hebben ons heel anders voorbereid dan de afgelopen jaren. En we laten ons vertellen wat we eventueel zouden moeten doen, aan de hand van analyses. Want laten we eerlijk zijn, wij hebben hier natuurlijk helemaal geen ervaring mee. We zijn een museum, verhalenvertellers, geen politie."
"Herdenken is iets dat je collectief doet en het is iets dat je laagdrempelig en open wilt doen. Vrijheid betekent dat ieder een eigen mening mag hebben, maar tijdens dodenherdenking kom je samen om samen te zijn", besluit ze.
Minco vindt de maatregelen op de Dam verschrikkelijk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.