Bevrijdingsfestivals hebben alles geregeld, behalve het weer

Het hoofdpodium van het bevrijdingsfestival Drenthe staat er klaar voor
© RTV Drenthe / Steven Ophoff
Het bevrijdingsfestival in Assen en het bevrijdingsfeest in Emmen hebben de opbouw van de terreinen praktisch afgerond. Bijna niets kan zondag roet in het eten gooien, maar na de verregende editie van vorig jaar kijken de organisatoren wel naar boven.
"Enorm veel gezelligheid. Veel mensen. Een hele leuke dag." Jeffrey Mol verheugt zich al op komende zondag. Mol is een van de organisatoren van Bevrijdingsdag Emmen, het relatief jonge festival in het centrum van Emmen. Vandaag worden de twee podia opgebouwd op het Raadhuisplein. "We zijn nog druk bezig met het opbouwen en het aansturen" zegt Mol.
Zijn collega Ruben Neehoff wijst erop dat de voorbereidingen met een kleine groep mensen al veel eerder zijn begonnen. "Er gaan maanden van voorbereiding aan vooraf. Tekenen, plannen, vergunningen aanvragen... En dan is vandaag het resultaat van al die voorbereidingen."

Baggelhuizerplas in Assen

Ook bij de Baggelhuizerplas in Assen staat het meeste al klaar. Hier is komende zondag het officiële bevrijdingsfestival Drenthe. De opzet is redelijk hetzelfde gebleven, maar defensie heeft volgens Nathan van Gelder veel meer materieel gestuurd. "Wij hebben nu het Korps Mariniers hier, dat doet demonstraties. Mensen kunnen rondvaren op de Baggelhuizerplas. Er is ook rollend materieel. Vroeger was alleen de Landmacht aanwezig en nu zijn alle onderdelen van de krijgsmacht hier."
Ook Van Gelder kijkt uit naar komende zondag. Dan moet het weer wel een beetje meezitten. Vorig jaar hadden de festivals last van de regen, maar Van Gelder maakt zich nog geen zorgen. "Om te beginnen doen we er niks aan. Maar het maakt me wel wat uit. De sfeer is veel leuker als je lekker weer hebt."
Bevrijdingsfestivals hebben bijna alles geregeld

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.