Na lange weg met veel hobbels ligt de fietssnelweg van Assen er strak in

Fieters maken dankbaar gebruik van de fietssnelweg bij Assen die eindelijk klaar is
© RTV Drenthe / Margriet Benak
Het zat de gemeente Assen niet echt mee met de aanleg van de vijf kilometer lange fietssnelweg langs het Havenkanaal. Maar eindelijk zijn alle hekken weg en hebben fietsers ruim baan. Ze kunnen in één ruk strak langs het kanaal vanaf Marsdijk naar hartje stad.
En daarvan wordt meteen dankbaar gebruik gemaakt. "Blij dat de route nu klaar is na meer dan drie jaar wachten", zegt een fietser. Over het traject is hij zeer tevreden. "Het fietst hartstikke lekker. Je hebt ruim baan."

Gevaar op Havenkade

Minder blij is de Assenaar met het abrupte einde van de fietsroute op de Havenkade. Want daar ligt volgens hem gevaar op de loer. "Het is hier toch wel uitkijken geblazen. Eerst heb je als fietser alle vrijheid en dan krijg je ineens te maken met auto's en vrachtwagens. Best jammer dat ze het tracé hier niet strak langs het water laten doorlopen. Dat zal zijn vanwege alle parkeerplaatsen die langs de kade zijn aangelegd, maar had die dan verplaatst."
Assen begon in 2021 met de aanleg van haar tracé van de snelle fietsroute, die tot in de stad Groningen moet doorlopen. En in 2023 zou het traject klaar zijn. Maar door problemen met een kadeconstructie en kwelwater lag de aanleg anderhalf jaar stil. Vorig najaar werd het werk hervat en zou de route in januari open gaan. Maar overvloedige regenval bleek de volgende spelbreker, waardoor het werk weer maanden vertraging opliep.

Officiële opening

Op donderdag 16 mei is de officiële opening van het traject in Assen. De doorfietsroute van in totaal dertig kilometer is een gezamenlijk project van de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Assen, Tynaarlo en Groningen. Kosten zijn meer dan 40 miljoen euro, die vooral worden opgehoest door beide provincies en het Rijk. Assen is 1,4 miljoen euro kwijt.
Voor bijna twee derde is de route 'fietsklaar'. In Tynaarlo komt er bij de Vriezerbrug nog een fietstunnel. En ook noordelijker, bij De Punt en de Witte Molen, missen nog delen. Op Gronings grondgebied wordt ook nog gewerkt aan het traject. Ergens in 2027 moet de fietssnelweg klaar zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.