Inwoners komen zelf met plan B voor azc in Vries

Protest tegen de plannen voor een azc
© RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Inwoners van Vries-Zuid willen met een alternatief komen voor de opvang van asielzoekers in de gemeente Tynaarlo. Deze week is er een brief gestuurd aan de gemeente om te voorkomen dat er komende dinsdag 'onomkeerbare beslissingen' worden genomen.
Op 7 mei vindt er namelijk een besloten vergadering met het college en de gemeenteraad van Tynaarlo plaats over de opvang van asielzoekers in Vries. Het burgercomité vreest dat er die dag besluiten worden genomen over het huidige plan, waarin wordt gepleit voor een wijk met ruimte voor 250 asielzoekers en 40 flexwoningen.

'Meer draagvlak'

Dat plan mist volgens het burgercomité draagvlak onder inwoners en zou bovendien een flinke financiële strop voor de gemeente opleveren. Om mee te denken met de gemeente, presenteert het burgercomité nu 'plan B(eter)'.
In het plan wordt gezocht naar huisvesting in bestaande bouw. Daarbij wordt de opvang van Oekraïners op het Lentis-terrein in Zuidlaren als voorbeeld genoemd. Daarnaast denkt het comité een plan te kunnen maken waarbij betrokkenen écht betrokken worden en de kosten kunnen worden gedrukt. "Uiteindelijk denken wij met dit plan veel meer draagvlak te krijgen dan met het plan van de gemeente."
Daarvoor heeft het burgercomité wel tijd nodig. "We willen alles nog verder uitwerken", zegt Tolner. Het comité vreest dat eerdere besluitvorming die plannen in de wielen zou rijden.

Er is tijd

Het burgercomité vraagt in een brief om tijd en wil voorkomen dat de gemeente Tynaarlo snel het oorspronkelijke plan doordrukt. Dat laatste is volgens woordvoerder Gert Klooster niet aan de orde. "Er wordt geen besluit genomen aanstaande dinsdag. Het gaat om een besloten raadsvergadering waar input wordt opgehaald vóór het college een principebesluit neemt."
Dat besluit moet op 28 mei genomen worden. "Als daarna alles loopt zoals het moet lopen, dan zal op 2 juli een openbare commissievergadering worden gehouden in de gemeenteraad", zegt Klooster. "Dan kan er ook ingesproken worden. 9 juli moet de raad dan een besluit nemen."

Vervolg

Volgens Klooster staat de gemeente zeker open voor alternatieve plannen. "Burgemeester Marcel Thijsen heeft gezegd altijd te kijken naar een beter plan", zegt de woordvoerder. "Er zijn ook al gesprekken geweest tussen het college en het comité. En er staat ook alweer één gepland."
Dat gesprek vindt plaats op donderdag 16 mei. Het burgercomité zit dan aan tafel met het COA en het college van B en W van de gemeente.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.