Kleine robot, grootse missie: BAS gaat brandende gebouwen naar binnen

Robot BAS moet het werk voor de brandweer veiliger maken
© RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Klein van formaat, maar wel van groot belang. Robot BAS rijdt als eerste een brandend gebouw binnen om te kijken hoe heftig een vlammenzee is. Dat moet het werk voor de brandweer veiliger maken. Twee jaar geleden was het nog een prototype, maar nu is 'ie af.
"Een stukje naar links", roept Jeroen Antoons van de Veiligheidsregio Drenthe. Op zijn hoofd heeft hij een virtual reality-bril zitten, daarmee kan hij het perspectief van BAS zien.
"Hiermee volg ik alles. Ik kijk naar de constructie, of die nog veilig en stevig is en daarna ga ik op zoek naar de brandhaard", gaat Antoons verder. "Als het veilig genoeg is, kunnen mensen van de brandweer naar binnen."

'Iedereen veilig naar huis'

De robot rijdt vooruit, maar na een paar meter knalt BAS tegen de muur. "Iets meer naar links", gaat Antoons verder. Zijn collega die de robot door het gebouw laat gaan, zorgt met een behendige beweging dat het apparaat naar binnen rijdt - en met succes. Het vuur komt in zicht.
Bekijk BAS in actie (artikel gaat verder onder de video):
Robot Bas kijkt voor de brandweer of gebouwen veilig zijn om in te gaan
BAS is bedacht door sloopbedrijf Bork uit Stuifzand. Bij grote branden helpen zij de brandweer door gebouwen te slopen, zodat het blussen makkelijker wordt. "Aan het eind van de dag moet iedereen veilig naar huis kunnen", legt Arnout Vos van Bork uit.

Drama's voorkomen

Want dat is ook de reden dat de robot tot ontwikkeling is gekomen; namelijk levens redden. In 2008 ging het fout bij een grote brand op een scheepswerf bij De Punt. Drie brandweermannen kwamen om het leven. BAS moet in toekomst soortgelijke situaties zien te voorkomen.
Artikel gaat verder onder de foto
Via een virtual reality-bril kan iemand zien wat het perspectief van de robot is
© RTV Drenthe / Wouter Westerveld
"De robot gaat voor de troepen uit het gebouw in en kijkt of er bijvoorbeeld of gassen zijn die tot explosie zouden kunnen komen", legt Vos uit. "BAS heeft daar allemaal sensoren voor. Is het gebouw veilig, dan gaan de brandweermensen naar binnen."

BAS op meer plekken in Drenthe

De lancering van de robot kan op veel interesse rekenen. Volgens Vos zijn er verschillende brandweerkorpsen in Nederland die wel oren hebben naar een eigen BAS. Bork is de bouwer van de robot, maar hoopt dat een ander bedrijf de ontwikkeling kan doorzetten.
En of we BAS vaker gaan zien op plekken in Drenthe? "Daar durf ik wel ja op te zeggen", vult Antoons aan. "Innovatie is nodig, we willen het voor onze eigen mensen veilig houden en dat kan met deze technologie."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.