Dit jaar geen SIVO-festival: zoektocht naar locatie mislukt

Deelnemers van het SIVO-festival in 2019
© RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Er komt dit jaar geen 35ste editie van het SIVO-festival. Dat is zojuist bekendgemaakt. Het is de organisatie niet gelukt om een vervangende locatie te vinden voor het dorpsplein in Borger.
De laatste optie om het volksdansfestival te kunnen organiseren was het Esdal College. De gemeente heeft daarvoor wel een vergunning gegeven, maar volgens voorzitter Sjoerd Looijenga is die veel te beperkt. "We hebben vijf lokalen, een keuken en een kantine nodig, maar het enige wat overbleef is een gymlokaal en een grasveld."
Of het de definitieve doodsteek is voor het festival wil Looijenga niet zeggen. "Maar we zijn er wel klaar mee." Hij verwijt de gemeente een starre en formele houding. Toch wil Looijenga wel in gesprek blijven met de gemeente. "We willen de draad oppakken en kijken wat er volgend jaar wel en niet kan."
Een vervangende locatie was nodig, omdat de gemeente Borger-Odoorn niet toestond dat er dichte hekken werden geplaatst om het dorpsplein af te schermen. Volgens de organisatie was het daarom niet mogelijk entree te heffen en de begroting rond te krijgen.

Reactie gemeente

In een reactie laat wethouder Bernard Jansen weten verbaasd te zijn. Hij herkent zich niet in de starre en formele houding. Jansen: "Vanaf januari hebben we al gesprekken gehad, toen is direct gezegd dat er alleen ruimte beschikbaar is op het grote grasveld en in de sporthal."
De voornaamste reden waarom het festival geen gebruik kan maken van het pand, is omdat het ingezet is voor antikraak. "De eigenaar van het pand geeft geen toestemming, omdat er sprake is van bewoning", aldus Jansen. Ook de noodgebouwen op het terrein kunnen niet gebruikt worden, omdat die op termijn verplaatst gaan worden.
Dit jaar geen SIVO-festival

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.