Al decennia luidt Freddy de klok in kamp Westerbork

Freddy Huizeling bij de klokkenstoel op kamp Westerbork
© RTV Drenthe / Steven Ophoff
Boven op de bunker, pal naast het gebroken spoor en vlak achter het podium heeft Freddy Huizeling zijn vaste plekje tijdens Dodenherdenking bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. "Ik vind het elk jaar nog steeds indrukwekkend. Ik zie alles; het hele kampterrein en de stoet die hiernaartoe komt lopen. Dat is wel wat."
In het dagelijks leven is Huizeling uitvaartbegeleider. Twintig jaar geleden blies hij de taptoe bij de herdenking in de toenmalige gemeente Hoogezand-Sappemeer. Hij werd mede daarom gevraagd om de klok te luiden op het voormalig kampterrein bij Hooghalen. "Het is heel belangrijk bij het namen noemen dat je op de juiste tijd luidt. Sommige namen zijn iets langer en dan moet je iets vertragen bij het luiden."

Verharding in de maatschappij

"Ik wil gewoon niet door een naam heen luiden. Dus dan wacht ik even, maar moet ik daarna wel gelijk komen. Ik ben daar heel erg op gefocust dat dat goed verloopt", zegt Huizeling.
De klokkenluider ziet het belang van de gezamenlijke herdenking in die twintig jaar alleen maar toenemen. "De maatschappij verandert. Er is steeds meer verharding. Dan denk ik bij mezelf: kijk eerst naar jezelf en oordeel niet te snel'. Wees een beetje vergevingsgezindheid naar elkaar."
Al decennia luidt Freddy de klok in kamp Westerbork

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.