Groep nieuwe Nieveners mag tiny houses bouwen in Gasselternijveen

De Markescheiding, waar de tiny houses in de toekomst komen te staan
© Aa en Hunze
De gemeente Aa en Hunze heeft genoeg aanmeldingen gekregen om de bouw van tiny houses in Gasselternijveen door te laten gaan. Een groep van negen huishoudens mag aan de slag met de bouw van kleine woningen aan de Markescheiding.
De toekomstige bewoners hebben zich verenigd in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dat was een voorwaarde van de gemeente en houdt in dat particulieren gezamenlijk een plan voor de aanleg van een wijkje met tien huisjes gaan ontwikkelen.

Nieuwe Naobers

De beoogde buren kennen elkaar nog niet, vertelt Gea Hulzebos. Zij en haar man Lammert Hulzebos zullen in één van de tiny houses gaan wonen. "We komen deze week voor het eerst samen om elkaar eens te ontmoeten", zegt Gea Hulzebos. "Daarna moeten we kijken hoe we het allemaal willen inrichten."
Een naam voor de CPO is er al wel: Naobers uit Nieveen. Een deel komt volgens de gemeente uit Gasselternijveen, maar lang niet iedereen. Hulzebos: "Wij komen uit Onstwedde en ik weet dat er ook mensen uit Ter Apelkanaal en Veendam komen."
Er is volgens Hulzebos nog plek voor een extra groepslid. De negen Naobers uit Nieveen moeten van de gemeente namelijk minimaal tien huisjes bouwen.

Huisjes voor jongeren

Dorpscooperatie De Brug, de dorpsbelangenvereniging van Gasselternijveen, bedacht het plan van de tiny houses een aantal jaar geleden met de insteek om woningen te bouwen voor mensen uit het dorp. De kleine woningen zouden vooral goed passen bij jongeren die het ouderlijk huis wilden verlaten, was de gedachte.
"Ik vind het jammer dat er maar één of twee uit Gasselternijveen interesse hadden. Daarvoor hadden we het project niet opgezet", zegt Jan-Willem Koops van De Brug. "Maar we juichen het toe dat onze plannen toch indirect worden gerealiseerd. Misschien dat er, wanneer er mensen verhuizen, toch mensen uit het dorp in de huisjes komen."

Deadline

De gemeente Aa en Hunze is volgens een woordvoerder tevreden met de uitkomst. CPO Naobers Nieveen hebben tot 1 september om een concreet plan in te dienen voor de bouw van de huisjes. Vanaf 1 december zouden de nieuwe Nieveners op zijn vroegst mogen beginnen met bouwen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.