Drents drinkwater dwars door Europa naar oorlogsfront: 'Zonde om het weg te gooien'

Duizenden liters 'calamiteit-water' wordt vanuit Norg naar Oekraine gebracht
© Eigen foto
Tientallen, zo niet honderden pallets met vijfliterflessen water worden vanuit Norg naar het Oekraïense front gebracht, waar de oorlog tegen Rusland woedt. Het Drentse drinkwaterbedrijf WMD schenkt de flessen aan stichting Holland Oekraïne. "Een behoorlijke operatie. Met drie vrachtwagens rijden ze vandaag dwars door Europa", zegt voorzitter Dick Nijssen van de stichting.
Via-via kwam de WMD bij de stichting terecht. De opdracht was op het lijf van Holland Oekraïne geschreven, want wekelijks vervoeren ze ook ziekenhuisbedden vanuit Nederland naar Oekraïne. "We hebben onze mensen daar dus wel zitten en kennen het gebied goed", stelt Nijssen.

Houdbaarheidsdatum

WMD was er bij gebaat om het water van de hand te doen, want het was nog maar zes maanden houdbaar. "Dit drinken wordt normaal gesproken ingezet bij calamiteiten. Deze flessen hebben een datum tot wanneer ze gebruikt worden. Het is zonde om deze datum te laten verlopen. Ook al is de kwaliteit van het water nog steeds uitstekend", zegt een woordvoerder van het WMD.
De stichting is er maar wat blij mee, want het water is volgens Nijssen hard nodig. Nijssen: "Die militairen moeten af en toe toch een beetje water drinken. De eerste twee trucks gaan naar een militair centrum in Kiev en de andere vrachtwagens rijden door naar het zuiden van het land, om daar de militairen van water te voorzien."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.