Kou speelt buitenbaden parten: 'Niet duizenden euro's verspillen om zwembad warm te krijgen'

Zwemplezier in Peize
© RTV Drenthe - Mark Mertens
De zwembaden in onze provincie zijn bijna klaar voor het nieuwe zwemseizoen, alleen de temperatuur van het water laat nog te wensen over. Meerdere buitenbaden in Drenthe hebben de opening van het bad daarom nog even uitgesteld.
Het Bosbad in Noord-Sleen gaat een week later open dan gepland. Teamleider Nicole Piening blijft positief, ondanks de hobbels bij de start van het zwemseizoen. "Je hebt twee keuzes. Heel veel kostbare energie gebruiken om het badwater op temperatuur te krijgen of later open gaan dan gepland. Wij kiezen voor het laatste."

Hoge energiekosten

"De zomerse temperaturen van deze week hebben we hard nodig", gaat Piening verder. Vorige week heeft het bestuur een begin gemaakt met het verwarmen van het bad, maar door de nachtvorst werd het bad niet warm genoeg. "'s Ochtends was het water kouder dan de dag ervoor, ook al hebben stonden de kachels aan. Zoiets kan niet uit. Je moet niet duizenden euro's verspillen om een zwembad warm te krijgen."
Het bestuur laat de zon deze week z'n werk doen en hoopt komende zaterdag alsnog de deuren te kunnen openen. De zonnecollectoren en de warmtepomp doen met deze temperaturen goed hun werk. "Je ziet vandaag dat de temperatuur van het bad langzaam oploopt. We hebben er alle vertrouwen in dat het zaterdag goed gaat komen."
Lees verder onder de video
Bosbad Noord-Sleen stelt opening uit vanwege kou
Zwemmers kunnen wel baantjes trekken in het buitenzwembad in Peize. Dankzij de ruim tweehonderd zonnepanelen en de warmtepompen lukt het om het water op 24 graden te krijgen, zonder dat het bestuur aan het einde van de maand een buitensporig hoge stroomrekening krijgt.
"We hebben geen gas of elektriciteit van buitenaf, we voorzien onszelf hierin", vertelt Anne-miek Weemaes, secretaris van Zomerbad Peize. "Zeker in deze tijd met hoge prijzen hoeven we er niet rouwig om te zijn dat we ons zelf kunnen voorzien."
Peizer zwembad heeft geen last van de kou: 'Wij voorzien onszelf'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.