Advocaat van verdachte huiselijk geweld stapt op, zaak uitgesteld

Een 42-jarige man uit Nieuwe Pekela wordt verdacht van het jarenlang zwaar mishandelen van zijn vriendin
© Pixabay
Een 42-jarige man uit Nieuwe Pekela wordt verdacht van het jarenlang zwaar mishandelen van zijn vriendin. Dat gebeurde in Schoonoord, Zwiggelte en Odoornerveen. De vrouw raakte blind aan een oog en verloor haar gebit.
Zestien jaar lang duurde het huiselijk geweld. De vrouw durfde in 2021 te vluchten en deed in 2022 aangifte. De man stond vandaag terecht voor onder meer poging tot doodslag en zware mishandeling. Hij verscheen niet.
De man diende een dag voor de zitting een uitstelverzoek in nadat zijn advocaat was opgestapt. De verdachte wilde daarom niet dat zijn zaak werd behandeld.

Niet langer bang zijn

De rechtbank zag juridisch geen andere mogelijkheid dan de zaak uit te stellen. "Het recht op een eerlijk proces is een groot goed", zei de rechter.
De vrouw kwam wel op zitting. Direct na haar aangifte kreeg de man een contactverbod opgelegd. Toch kwam ze, ondanks de kans dat ze hem weer zou zien. "Ik wil niet langer bang voor hem zijn. Ik wil mijn leven opnieuw opbouwen", zei ze.

Verhaal altijd aangepast

De mishandelingen gebeurden vanaf 2005. Daarbij zou haar keel zijn dichtgedrukt, wat de man kan komen te staan op poging tot doodslag. Meerdere keren belandde ze in het ziekenhuis. "Ik paste altijd onder druk mijn verhaal aan", vertelde ze na de zitting hierover. Eerdere pogingen tot aangiftes werden uit angst voor hem weer ingetrokken, zei ze.
Totdat ze voldoende moed verzamelde om haar biezen te pakken en de man aan te geven. Het is voor haar een zware domper dat de zaak is uitgesteld zei ze. "Ik had gehoopt dit boek te kunnen sluiten."
Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.