De Nachtwacht van Emmen zoekt een nieuw thuis: 'Wie heeft nog een muur vrij?'

Schilders Fokke Wester en Geert Joling zoeken een nieuw thuis voor De Nachtwacht van Emmen
© RTV Drenthe / Mirthe Zuhorn
Als u nog op zoek bent naar een kunstwerk voor aan de muur, dan is de Nachtwacht misschien een optie. Niet het originele, maar de replica van Stichting de Nachtwacht van Emmen.
In de voormalig savannestal in het Rensenpark in Emmen schildert de stichting al jaren de mooiste werken, maar ze vinden het nu wel welletjes. De stichting heeft geen opvolgers gevonden en zet daarom een punt achter hun werk. Dit levert een probleem op, want waar moet het schilderij van vier bij vijf meter dan naartoe?
In december 2017 ontstond de Nachtwacht van Emmen. Een groep van veertig amateurschilders werkte drie jaar lang aan een kopie op ware grootte van het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht van Rembrandt.

Waar kan het heen?

Bestuurslid Fokke Wester hoopt dat ergens in Emmen een wand voor het kunstwerk beschikbaar wordt gesteld. "Onze grote wens is om het te plaatsen op een locatie waar het voor iedereen toegankelijk is, het liefst zonder entreegeld." De stichting zoekt naar iemand die goed voor het kunstwerk kan zorgen. "De eigenaar moet er hart voor hebben, zodat het schilderij over jaren, als wij er niet meer zijn, nog steeds leeft. Net zoals het met Rembrandt en zijn eigen schilderij gaat."
De stichting had haar zinnen gezet op De Grote Kerk van Emmen. "Dat is helaas niet gelukt. In die kerk worden vaak exposities gehouden en een groot schilderij dat er permanent hangt, zou te overheersend zijn'', zegt Wester. Daarnaast werd aan het gemeentehuis gedacht, maar ook dat is volgens de gemeente geen geschikte plek.

Opheffing

De stichting wordt eind dit jaar opgeheven, dat gebeurt met een lach en een traan. "Het liefst hadden we gehad dat er mensen opgestaan waren die de kar verder wilden trekken, maar dat is niet gebeurt", aldus Wester. Toch kijkt de stichting met trots terug op hun jaren in het Rensenpark. "We hebben hier prachtige werken gemaakt."
Bestuurslid Geert Joling moet nadenken over hoe hij zijn vrije tijd gaat invullen als de stichting niet meer bestaat. "Ik heb hier bijna zes jaar drie dagen in de week rondgelopen. Vooral de beginfase met De Nachtwacht was heel zwaar."

Niet één, maar twee

Na de voltooiing van die monsterklus maakte de stichting werk van een serie zelfportretten van Vincent van Gogh en het doek De Legende van Rembrandt. Het achterliggende idee bij het laatste project was om een naar verluidt nooit voltooid doek van Rembrandt alsnog te realiseren.
Ook dit is een schilderij geworden van vier bij vijf meter. "Op het doek zie je Rembrandt aan het eind van zijn leven voor de kerkenraad", zegt Joling, aanjager van dit project. Hier zit de stichting met dezelfde uitdaging, want wat is een geschikte plek voor twee megaschilderijen?

Zoektocht gaat verder

De zoektocht naar een nieuw thuis gaat verder. "We kijken flink om ons heen, hier in Emmen, Drenthe-breed, nationaal. Mocht dat echt niet lukken, dan kijken we verder in het buitenland", zegt Wester.
De Nachtwacht van Emmen zoekt een nieuw thuis: 'Wie heeft nog een muur vrij?'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.