Laatste concert voor chef-dirigent Tijmen Botma: 'Mag jij met Flemming optreden?'

De Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' tijdens de repetities voor het 5 mei-concert
© RTV Drenthe / Vera Beuke
In een klein gebouw achter op het terrein van de Johan Willem Friso kazerne in Assen komt een groots geluid. De Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' is druk aan het repeteren voor het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam.
"Het wordt een prachtig concert", zegt chef-dirigent Tijmen Botma trots. "Het weer schijnt heel goed te worden en we hebben een mooie line-up. Er doen een aantal bekende zangers mee, zoals Guus Meeuwis, Karsu, Emma Kok en Flemming. Dat is geweldig. Mijn generatie denkt misschien: 'Flemming?' Maar mijn kleinkinderen zeiden: 'oh mag jij met Flemming optreden?!' Dat is heel leuk."

Terugblikken op de fiets

Bevrijdingsdag wordt ieder jaar afgesloten met het concert in de hoofdstad, waar de koning, koningin en de premier aanwezig zijn. Het is voor Botma een extra bijzondere avond. Na elf jaar neemt hij afscheid als chef-dirigent van het orkest en gaat hij met militair pensioen. "Dat ik mijn militaire carrière als chef-dirigent mag afsluiten op 5 mei, op de Amstel, daar ben ik heel blij mee."
Hoogtepunten van de afgelopen jaren zijn er volgens Botma in overvloed. Het orkest speelde op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, tijdens de opening van de Invictus Games in Den Haag en het orkest was aanwezig tijdens de herdenkingen op 4 mei. "Dat is allemaal echt bijzonder. Het zijn mooie dingen die je niet vergeet."
Benieuwd hoe het orkest klinkt? Bekijk dan de onderstaande video. Tekst gaat verder onder de video.
Laatste concert voor chef-dirigent Tijmen Botma: 'Mag jij met Flemming optreden?!'
Ook al zal Botma vanaf de zijlijn nog mee blijven kijken, "want dat kan ik niet laten", eerst gaat hij fietsen. "Volgend jaar in mijn uppie van Nederland naar Noord-Italië. Tentje achterop en eens terugblikken op wat er de afgelopen veertig jaar allemaal is gebeurd en de tijd nemen om te bedenken wat ik de komende jaren nog wil gaan doen."

'Hij doet het fantastisch'

De opvolger van Botma, Frans-Aert Burghgraef, staat al in de startblokken om het stokje over te nemen. "Hij is een oud-student van mij. Hij heeft in Groningen gestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium. Ik ken hem al zijn hele leven. Hij doet het fantastisch. Hij heeft al een aantal concerten gedaan met dit orkest. Dat gaat hartstikke goed, dus ik zit daar helemaal niet over in."
Botma prijst de fijne sfeer in het orkest. "Mensen gaan heel prettig met elkaar om. Iedereen werkt hard. Ik wens het orkest een mooie en lange toekomst, ook met de nieuwe chef-dirigent. En dat ze vooral heel veel plezier blijven houden in het muziek maken. Dat is het allerbelangrijkste."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.