Grenzeloos Verraad in de race voor beste speelfilm op internationaal filmfestival Zaragoza

Blijdschap tijdens de première van Grenzeloos Verraad
© ANP / Cor Lasker
De Drentse speelfilm Grenzeloos Verraad (voorheen Verraderlijke Liefde) van Zuidoost Drenthe-film (ZOD-film) is genomineerd voor beste speelfilm tijdens het Internationale Filmfestival van Zaragoza in Spanje. Hoofdrolspeler en schrijver Peter Nillesen en regisseur Thomas Nauw zijn op uitnodiging van het festival aanwezig om over het maken van de film te komen vertellen. Ze gaan er vandaag heen.
In de categorie speelfilm is Grenzeloos Verraad samen met vier andere films genomineerd door de organisatoren van het vierde Saraqusta Film Festival. Daarnaast dingen ook vijf documentaires mee naar de prijzen.

Naast Anthony Hopkins

Schrijver en hoofdrolspeler Nillesen uit Laar (Duitsland) was helemaal verrast. "We worden vertoond op een beroemd festival waar ook de nieuwste film van Anthony Hopkins over Freud draait. Dat maakt wel trots ja. Dat we genomineerd zijn en bij de beste vijf speelfilms horen is al geweldig, mochten we winnen dan mag Thomas nog een keer terugvliegen naar Spanje om de prijs in ontvangst te nemen."

Uit 734 inzendingen

Tijdens het filmfestival in Zaragoza worden uit vijf genomineerde speelfilms en vijf genomineerde documentaires de beste gekozen. De jury van het festival heeft 734 ingezonden films en documentaires doorgespit, dat is een recordaantal deelnemers zegt festivaldirecteur José Ángel Delgado.
Delgado: "De gekozen films worden gekenmerkt door het historische genre of door het hebben van een context, thema of setting die verwijst naar personages of tijdperken die de geschiedenis hebben gemarkeerd. En de films mogen niet commercieel zijn uitgebracht op Spaans grondgebied."
De prijzen waarvoor Grenzeloos Verraad in aanmerking komt zijn Beste Speelfilm, Beste Documentaire, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Actrice, Beste Acteur en de Young Jury Award van het festival dat van 26 april tot 3 mei wordt gehouden. Grenzeloos Verraad wordt op 29 april vertoond.
acteur en schrijver Peter Nillisen
© serge vinkenvleugel

Overal te zien

Grenzeloos Verraad heeft inmiddels in de Nederlandse bioscopen gedraaid en is nu te zien op Netflix. Ook In Duitsland. Nillesen: "Ze hebben zoals dat altijd gebeurd bij de Duitsers alles nagesynchroniseerd in plaats van ondertiteld. Zonde. Als ze mij nou even gebeld hadden had ik dat met alle plezier zelf ingesproken, dan was het dichter bij het origineel gebleven."
In december 2019 begonnen de opnames onder meer bij het smalspoormuseum in Erica. Ook andere plekken in Zuidoost-Drenthe zijn te zien in de oorlogsfilm, zoals het Veenpark. Het instappen van Dutch FilmWorks leidde ertoe dat de film, die eerst nog Verraderlijke Liefde als titel had, uitgezonden kon worden in bioscopen door heel Nederland en op Netflix. Daarvoor moesten de makers wel afstand doen van alle rechten op de film.
regisseur Thomas Nauw (rechts)
© serge vinkenvleugel

Grenzeloos Verraad in het kort

Grenzeloos Verraad is een grotendeels door Drentse filmmakers in Noordoost-Nederland gemaakte Tweede Wereldoorlogfilm over de verknipte hoge Duitse officier Ludwig Mengelberg, die klem zit tussen vaderlandsliefde, plichtsbesef, gewetensnood en de liefde. De film speelt zich af in de periode die voorafgaat aan Operatie Amherst. Een commando-luchtlandingsactie in april 1945 van zo'n 700 Franse parachutisten in heel Drenthe, met als doel uiteindelijk de bevrijding van de stad Groningen. Ludwig Mengelberg luistert als officier in het Duitse leger naar de bijnaam 'Der Fliegende Holländer'.
Mengelberg, die door alle verschrikkingen steeds meer moeite heeft met de oorlog, wordt vanuit het oostfront overgeplaatst naar Nederland. Hij besluit een Drentse boerenfamilie te helpen met het verbergen van onderduikers, maar daarmee pleegt hij hoogverraad tegenover zijn eigen manschappen en zijn vader, die in de Eerste Wereldoorlog aan Duitse zijde vocht. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.