Op fietse in Drenthe, maar dan elektrisch: Wat mag wel en wat niet?

Wat mag wel en niet als je elektrisch door Drenthe crost?
© ANP / Kjell Hoexum
Drenthe staat bekend als fietsprovincie bij uitstek. En hoe meer de zon zich laat zien, hoe meer fietsers er ook op de Drentse fietspaden verschijnen. Een groeiend deel hiervan rijdt op een elektrische fiets, en dat roept soms vragen op.
Na het artikel 'Boete voor te snel fietsen? 'Zie ik een bordje 30, dan denk ik: dikke vinger!'', kwam er een stroom van fietsvragen binnen bij Zoek het uit! Daarom dit vervolgartikel, met antwoorden op de meest gestelde vragen.

Speed-pedelec op de weg

Zo wil Berrie uit Elim weten of hij met zijn speed-pedelec, een elektrische fiets met geel kentenen en een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur, verplicht op de weg moet rijden. "Ik heb een speed-pedelec. Soms heb ik even zin om rustiger te fietsen. Mag ik dan op het fietspad? Of moet ik als gevaar op de weg blijven?"
Voor een speed-pedelec gelden dezelfde verkeersregels als voor een bromfiets. Dus je mag er mee op een fietspad als er een blauw rond bordje staat met zowel een fiets als een bromfiets erop, je mag niet op een fietspad als er alleen een fiets op het bordje staat of als het een vrijwillig fietspad is (rechthoekig blauw bord met 'fietspad' uitgeschreven in letters). Binnen de bebouwde kom moeten deze snelle elektrische fietsen op de rijbaan rijden wanneer er geen fiets-bromfietspad is.
Dit betekent dat je, als fietser op een speed-pedelec, regelmatig op de autorijbaan moet fietsen. Ook als je op dat moment even geen zin hebt om snel te fietsen. Kies je liever voor je eigen veiligheid en ga je toch het fietspad op? Dan loop je wel het risico op een bekeuring.

Hoe zit het met de elektrische snorscooter?

Dan kwam er nog vraag binnen uit het westen van het land. "Ik heb een elektrische snorscooter, met blauwe kentekenplaat, 25 kilometer per uur dus. Mag ik dan op een fietspad rijden, die dus niet voor brommen en snorren is?"
Er zit bij elektrische scooters een verschil tussen bromscooters en snorscooters. Bromscooters gaan tot 45 kilometer per uur en hebben een geel kentekenplaatje, snorscooters gaan tot 25 kilometer per uur en hebben een blauw kentekenplaatje. Maar hoe weet je nou wanneer je waar moet rijden?
Als je een elektrische bromscooter hebt, dus met een geel kenteken, dan moet je rijden op de rijbaan, tussen de auto's, motoren en vrachtauto's. Dat komt omdat je met zo'n type e-scooter veel sneller gaat dan een gemiddelde fietser. Alleen als je een bord tegenkomt dat aangeeft dat je met je bromscooter juist wel het fietspad op moet, pak je het fietspad in plaats van de rijbaan. Binnen de bebouwde kom mag je daar dan 30 kilometer per uur op rijden, buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur.
Heb je een elektrische snorscooter, dus een e-scooter met een blauw kenteken? Dan ga je niet harder dan 25 km per uur en moet je in principe juist wél op het fietspad rijden. Soms zijn snorscooters echter verplicht om op de rijbaan te rijden. De gemeente kan dit bijvoorbeeld besluiten voor fietspaden of gebieden die erg druk zijn. Als je met je snorscooter de rijbaan op moet, wordt dit duidelijk gemaakt met een verkeersbord. Vuistregel: Elektrische bromscooter: op de rijbaan, tenzij, en elektrische snorscooter: op het fietspad, tenzij.

Fatbikes met gashendel

Dan moeten we het nog even hebben over de fatbikes. In theorie zijn dit gewone elektrische fietsen die tot 25 kilometer per uur gaan, ze zien er alleen wat anders uit doordat de banden dikker zijn en ze vaak een ander soort zadel hebben. Maar dat is de theorie. Een vragensteller uit Assen wijst ons er op dat veel van die fatbikes een gashendel hebben, en dus ook kunnen rijden zonder dat je hoeft te trappen. En dan luidt de vraag: mag dit?
Een standaard fatbike heeft geen gashendel. Zit er toch een gashendel op de fatbike, let dan goed op. Een gashendel mag je ondersteuning geven tot maximaal 5 kilometer per uur. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijker start. Haal je met de gashendel een hogere snelheid? Dan mag je met je elektrische fatbike niet op de openbare weg rijden. De fatbike wordt dan als een brommer gezien. Omdat je geen kentekenplaat en WA-verzekering hebt, mag je wettelijk gezien de openbare weg niet op.
Dus, ja, een gashendel op je fatbike mag. Maar dat betekent niet dat je er 25 kilometer per uur mee kan rijden zonder te trappen, het dient slechts ter ondersteuning bij het opstappen en wegfietsen. Overigens is een fatbike die sneller kan dan 25 kilometer per uur niet toegestaan, tenzij hij gekeurd én geregistreerd is als speed-pedelec.

Zoek het uit!

Heb jij nog meer vragen? Fiets ze er in!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.